ПОКАНА ЗА СВЕЧЕНО ОТВАРАЊЕ ВО НУ ЗАВОД И МУЗЕЈ БИТОЛА

ПОКАНА ЗА СВЕЧЕНО ОТВАРАЊЕ ВО НУ ЗАВОД И МУЗЕЈ БИТОЛА

НУ ЗАВОД И МУЗЕЈ БИТОЛА И

МИНИСТЕРСТВО ЗА КУЛТУРА НА Р. МАКЕДОНИЈА

Read more ...

4.10.2017 - ТРАДИЦИОНАЛНАТА РУРАЛНА АРХИТЕКТУРА ВО ПОТПЕЛИСТЕРИЕТО

4.10.2017 - ТРАДИЦИОНАЛНАТА РУРАЛНА АРХИТЕКТУРА ВО ПОТПЕЛИСТЕРИЕТО

На 4. Октомври 2017 во 12 часот, во Музејот на Татарчеви во Ресен

Read more ...

Изложба на икони - нов иконопис на Византиско сликарство - Златко и Соња Лечковски

Во рамките на БИТ ФЕСТ 2017 во КЦ Магаза од 29.06 - 03.07.2017 е отворена изложба на икони - нов иконопис на Византиско сликарство на младите иконописци Златко и Соња Лечковски.

Read more ...

18.05.2017 - Промоција на монографско издание “Хераклеа Линкестис-истражувања

18.05.2017 - Промоција на монографско издание “Хераклеа Линкестис-истражувања

НУ” Завод и музеј” – Битола, по повод на Меѓународниот ден на музеите 18ти мај, Ве поканува на промоција на монографското издание финансирано од Министерството за култура, “ Хераклеа Линкестис-истражувања 2008-2014” од авторите:

Read more ...

25.04.2017 - Предавање - Холандските медицински мисии во Македонија во Првата светска војна“

25.04.2017 - Предавање - Холандските медицински мисии во Македонија во Првата светска војна“

Амбасадата на кралството Холандија и НУ Завод и музеј Битола
имаат чест да ве поканат на предавањето на историчарот Џон Стинен

Read more ...

18.04.2017 - Меѓународен ден на заштитата на културното наследство

18.04.2017 - Меѓународен ден на заштитата на културното наследство

НУ Завод за Заштита на Спомениците на Културата и Музеј Битола
Ве поканува на одбележување на
18 април

Read more ...

118 години од дипломирањето на Мустафа Кемал Ататурк

118 години од дипломирањето на Мустафа Кемал Ататурк

По повод 118 годишнината од дипломирањето на Мустафа Кемал Ататурк во воената гимназија во Битола, на 13.03.2017 во НУ Завод и Музеј се одржа свечена церемонија.

Read more ...

Божествена Убавина - Изложба на слики од црквите од Долна Нормандија од 16 до 20 век

Божествена Убавина - Изложба на слики од црквите од Долна Нормандија од 16 до 20 век

Национална Установа Завод за заштита на спомениците на култура и музеј - Битола  
Мала сала 13.30 часот на 10 март 2017

Read more ...

Канческа Милевска во посета на Завод и Музеј Битола - 22 Јуни 2016

Канческа Милевска во посета на Завод и Музеј Битола - 22 Јуни 2016

Во моментов во Битола се реконструираат три фасади и тоа фасадата на државното Музичко училиште, Гимназијата и Безистенот, и со потпишаните договори се очекува до крајот на оваа година трите фасади да бидат завршени ...

Read more ...

27.05.2016 - отварање на изложбата ПОЛСКАТА ШКОЛА НА ПЛАКАТ

Н.У Завод и музеј Битола во соработка со Музеј на Град Скопје и Амбасада на Полска во Република Македонија

Read more ...

19.04.2016 - Промоција на книги по повод Меѓународниот ден на заштитата на културното наследство

НУ Завод за Заштита на Спомениците на Културата и Музеј Битола
По повод
Меѓународниот ден на заштитата на културното наследство
Ве поканува на
промоцијата на книгите

Read more ...

Educational and creative workshop at the Centre for Early Childhood Development SUMNAL Bitola – 26. November 2015

Едукативна и креативна работилница во Центар за ран детски развој Сумнал Битола – 26.11.2015

Within the project "Learning to us" The Institute and Museum Bitola held educational and creative workshop at the Centre for Early Childhood Development SUMNAL Bitola on the topic "The Cultural heritage in Bitola."

Read more ...

Creative workshops in elementary school Krste Petkov Misirkov in Bistrica village on the occasion of Day of the school (18.11.2015)

Креативни работилници во ОУ Крсте Петков Мисирков во с.Бистрица по повод патрониот празник на училиштето

NI Institute and Museum - Bitola on invitation of elementary school Krste Petkov Misirkov village Bistrica, organized three workshops in the field of cultural heritage on the occasion of Day of the school.

Read more ...

Европски денови на културно наследство - 22.09 - 01.10.2015

Европски денови на културно наследство - 2015

Европски денови на културно наследство е заедничка иницијатива на Совет на Европа и Европска Унија која се организира секој септември во 50 земји од Европа од 1999 година.

Read more ...

Соопштение за јавноста 23.07.2015

Соопштение за јавноста 23.07.2015

Почитувани граѓани,
Ве информираме дека во Програмата на Владата на Република Македонија и Министерството за култура се наоѓа проектот за Непосредна заштита - реконструкција на Куќата на Татарчеви во Ресен, кој ќе овозможи на еден достоинствен начин да се сочува споменот за делото на еден од основачите и првиот претседател на македонската револуционерна организација, д-р Христо Татарчев.

Read more ...

18.05.2015 - Работилници "Учиме за нас" по повод 18-ти мај - Меѓународниот ден на музеите

18.05.2015 - Работилници "Учиме за нас"

По повод 18-ти мај - Меѓународниот ден на музеите, Н.У. Завод и музеј Битола, како и секоја година, организираше повеќе едукативни музејски работилници.

Read more ...