Копии од експонати (2)

Кликнете и повлечете лево / десно на анимираните фотографии за да ги заротирате експонатите

Коњаник (2)

теракотна фигурина
лок. „Стоби“, I век н.е
Дим.: 17 см х 12 см
Цена: 250 ден (без кутија),  350 ден (со кутија)

Книдска Афродита (2)

Теракотна фигурина
лок. „Стоби“ I век н.е
Дим: 15 х 5 см
Цена: 250 ден (без кутија), 350 ден (со кутија)

Глава на Грација (2)

Стоби, II век, мермер
Цена: 1 400 ден
Според грчката митологија, Грациите биле ќерки на Зевс и Евронима. Грациите ги персонифицирале карактеристиките на љубовта и убавината т.е. на божицата Афродита. Тие биле нејзини придружнички и затоа убаво се облекувале и кителе. Често се појавувале во друштво на Ерос и Дионис. Се споменуваат три Грации. Постоел посебен култ кон грациите, а биле инспирација на античките поети и честа тема во ликовната уметност.

Стоби, II век, мермер

Цена: 1 400 ден

Read more ...