Изложба „НЕВЕСТИНСКИ СОНИШТА“

NEVESTINSKI_SONISTA_th
автор: Мери Стојанова
Културен Центар Магаза
28.02.2012 (вторник), 18.30 ч

Изложба „НАРОДЕН ВЕЗ“

naroden_vez_th
16.02.2012, 12.00 ч
Мала Сала, НУ Завод и Музеј Битола
Автор: Наде Геневска Брачиќ

Изложба: Битола – Некогаш и денес

izlozba_01

Време: четврток, 03 ноември 2011, 17:00 ч
Место: Mала сала - НУ Завод и Музеј Битола
Автори: Владо Темелковски – Лавчанот, Д-р Александар Литовски, М-р Парговски Јове

Повеќе...

ИЗЛОЖБА ХОЛАНДСКА КЕРАМИКА

01
Време: 08.07.2011г. во 20.30ч.
Место: Културен Центар МАГАЗА

Повеќе...

Изложба на Беди Ибрахим

bedi_ibrahim_th
Место: Културен Центар Магаза

Време: 30 Мај - 15 Јуни, 2011 г

Повеќе...

Изложба: Современ Цртеж

sov_crtez_th

Автори: Димитар Малиданов, Зденко Хузјан, Стефан Бошков
Време: Мај, 2011 г,
Место: Културен Центар МАГАЗА

Повеќе...

ТАЈНАТА НА ВАГНЕРОВИОТ МУЗЕЈ

vagner_th

Автор: Здравка Маретиќ

Време: Мај, 2011 г

Место: Мала сала, НУ Завод и Музеј Битола

Повеќе...

Евреите од Битола

Автори: Владо Темелковски, Александар Литовски, Јове Парговски
Дизајн: Јове Парговски
Време: Март 2011 г.
Место: Мала сала, НУ Завод и Музеј Битола
ВИРТУЕЛНА ПРОШЕТКА
Бегајќи пред инквизицијата од Шпанија и Португалија во 1492 година, над 90 000 евреи доаѓаат на Балканот. од нив 2000 во Македонија а околу 700 се населуваат во Битола.
Евреите во Битола со сите свои белези на етничка припадност, за време на турската управа, живееле во градот концентрирани на еден простор - гето што се наоѓало на просторот зад денешниот здравствен дом. Во втората половина на XIX век побогатите семејства започнале да се населуваат и на десната страна од реката Драгор на денешниот простор хотел „Македонија“ - Скршена Џамија – Пошта – ресторан „Солун“.
Тие биле организирани во своја општина преку која ги организирале своите активности во врска со својот религиозен живот, како и своите здравствени, социјални, културни и хуманитарни потреби. овие активности се одвивале преку разни фондови како што биле: „Матанот Лаевјоним“ - подарок на сираците, „Озер Далим“ – здравствена помош, „Бикур Холим“ - посета на болни, „Малбиш Арумим“ - за бедни деца и други.
Просветата ја реализирале во своите верски училишта, но се посетувале и други основни и средни училишта во градот.
За време на фашистичката агресија, Хитлеровата Германија го започнува најозлогласениот геноцид врз евреите. веднаш со самата окупација на Битола од германските и бугарските фашистички воени единици започнува и теророт врз евреите. Нивните домови биле обележани со специјално изработени картони на кои пишувало дека тука живеат евреи, им било забрането сами да управуваат co своите општини, да ги користат општинските фондови и од многуте забрани и мерки им биле ликвидирани сите можности за опстојување. Тие живееја во страв.
На 11 март 1943 година, се случи актот на геноцидот, најстрашната трагедија врз битолските односно македонските евреи.
Од Битола 3351 лице од еврејско потекло со другите евреи од македонија заклучно со 5 ти април беа одведени во логорите на смртта во Треблинка, од каде ниту еден евреин од Македонија не се врати.
Битолските евреи, иако ограбувани, обележани, измачувани на разни начини го помагаа народно-ослободителното и антифашистичко движење.
Дел од младите евреи кои се извлекоа од блокадата се приклучија кон партизанските единици.

evrei_th

Автори: Владо Темелковски, Александар Литовски, Јове Парговски
Дизајн: Јове Парговски
Време: Март 2011 г.
Место: Мала сала, НУ Завод и Музеј Битола

Повеќе...

Швајцарски дизајн во Холивуд

swiss_design_mala
По повод 31от Интернационален фестивал на филмска камера Браќа Манаки Амбасадата на Швајцарија во Македонија има чест да ве покани на изложбата
„Швајцарски дизајн во Холивуд“
17.10.2010, 18:00 ч.
Галерија МАГАЗА,

По повод 31от Интернационален фестивал на филмска камера Браќа Манаки Амбасадата на Швајцарија во Македонија има чест да ве покани на изложбата

„Швајцарски дизајн во Холивуд“

17.10.2010, 18:00 ч

.Галерија МАГАЗА

Повеќе...

Даме Груев

dame_gruev_thАвтор: Никола Миновски

Место: НУ Завод и Музеј Битола

Време: Декември, 2006

Повеќе...

Симболите во копаничарството

kopanicarstvo_thАвтори: Злате и Јане Крстевски

Место: Културен Центар Магаза

Време: Август, 2009

Повеќе...

Магијата на Накитот

nakit_thАвтори: Здравка Маретиќ, Мери Стојанова

Место: НУ Завод и Музеј Битола

Време: Август, 2008

Повеќе...

Градски Костими

kostimi_th

Автор: Наде Геневска Брачиќ

Место: НУ Завод и Музеј Битола

Време: Декември, 2006

Повеќе...