Швајцарски дизајн во Холивуд

swiss_design_mala
По повод 31от Интернационален фестивал на филмска камера Браќа Манаки Амбасадата на Швајцарија во Македонија има чест да ве покани на изложбата
„Швајцарски дизајн во Холивуд“
17.10.2010, 18:00 ч.
Галерија МАГАЗА,

По повод 31от Интернационален фестивал на филмска камера Браќа Манаки Амбасадата на Швајцарија во Македонија има чест да ве покани на изложбата

„Швајцарски дизајн во Холивуд“

17.10.2010, 18:00 ч

.Галерија МАГАЗА

Изложбата „Швајцарскиот дизајн во Холивуд“ се осврнува на работата и влијанието на швајцарските уметници во областа на дизајнот и дигиталното сликање на меѓународните филмски продукции како и на видео игрите.
Филмската индустрија е еден од најзначајните фактори во обликувањето на културата на денешното време. Но, малку е познато дека голем број швајцарски уметници веќе години наназад успешно работат на концептуализација на филмови и игри, креирајќи ликови, фантастични суштества и сценографии.
Денес, голем број од овие уметници работат на некои од најпознатите проекти (вклучувајќи и анимирани филмови) и оставаат траен белег во популарната култура, иако нивниот придонес не
е широко признат.
„Швајцарскиот дизајн во Холивуд“ дава една историска перспектива на малку познатите или запоставени уметнички техники и вештини. Оваа изложба има за цел да укаже на индивидуалното влијание што некои од швајцарските дизајнери и илустратори – без разлика дали работат независно или се ангажирани од страна на големите студија за специјални ефекти – го имаат на естетиката на филмската продукција, без да се заборави нивниот личен опус.
swiss_design
Х.Р. Гигер 
Осмиот патник
 
Кристијан Л. Шорер 
Последна фантазија
 
Џон Хау 
Господар на прстените
 
Дик Феранд 
Хелбој
 
Силвио Аебишер 
Командувај и освој
 
Надја Боначина 
Преку оградата
 
Симон Кристен 
Рататуј
 
Наташа Даво 
Пиратите од Карибите 2
 
Николас Имхоф 
Мистери мен
 
Алекс Онгаро 
Приказна за пчелите
 
Симон Ото 
Градот на глувците
 
Бригите Вуест 
Кинг Конг
 
Изложба иницирана од Про Хелвеција, Швајцарскиот совет за уметност и реализирана од „Мезон Дајер“. Локални партнери: Кинотека на Македонија, Амбасада на Швајцарија во Скопје, НУ Завод и музеј Битола, Македонски центар за фотографија.