ПОКАНА ЗА СВЕЧЕНО ОТВАРАЊЕ ВО НУ ЗАВОД И МУЗЕЈ БИТОЛА

Категорија: Настани / Events
ПОКАНА ЗА СВЕЧЕНО ОТВАРАЊЕ ВО НУ ЗАВОД И МУЗЕЈ БИТОЛА

НУ ЗАВОД И МУЗЕЈ БИТОЛА И

МИНИСТЕРСТВО ЗА КУЛТУРА НА Р. МАКЕДОНИЈА

Повеќе...

4.10.2017 - ТРАДИЦИОНАЛНАТА РУРАЛНА АРХИТЕКТУРА ВО ПОТПЕЛИСТЕРИЕТО

Категорија: Настани / Events
4.10.2017 - ТРАДИЦИОНАЛНАТА РУРАЛНА АРХИТЕКТУРА ВО ПОТПЕЛИСТЕРИЕТО

На 4. Октомври 2017 во 12 часот, во Музејот на Татарчеви во Ресен

Повеќе...

Изложба на икони - нов иконопис на Византиско сликарство - Златко и Соња Лечковски

Категорија: Настани / Events

Во рамките на БИТ ФЕСТ 2017 во КЦ Магаза од 29.06 - 03.07.2017 е отворена изложба на икони - нов иконопис на Византиско сликарство на младите иконописци Златко и Соња Лечковски.

Повеќе...

18.05.2017 - Промоција на монографско издание “Хераклеа Линкестис-истражувања

Категорија: Настани / Events
18.05.2017 - Промоција на монографско издание “Хераклеа Линкестис-истражувања

НУ” Завод и музеј” – Битола, по повод на Меѓународниот ден на музеите 18ти мај, Ве поканува на промоција на монографското издание финансирано од Министерството за култура, “ Хераклеа Линкестис-истражувања 2008-2014” од авторите:

Повеќе...

25.04.2017 - Предавање - Холандските медицински мисии во Македонија во Првата светска војна“

Категорија: Настани / Events
25.04.2017 - Предавање - Холандските медицински мисии во Македонија во Првата светска војна“

Амбасадата на кралството Холандија и НУ Завод и музеј Битола
имаат чест да ве поканат на предавањето на историчарот Џон Стинен

Повеќе...

18.04.2017 - Меѓународен ден на заштитата на културното наследство

Категорија: Настани / Events
18.04.2017 - Меѓународен ден на заштитата на културното наследство

НУ Завод за Заштита на Спомениците на Културата и Музеј Битола
Ве поканува на одбележување на
18 април

Повеќе...

118 години од дипломирањето на Мустафа Кемал Ататурк

Категорија: Настани / Events
118 години од дипломирањето на Мустафа Кемал Ататурк

По повод 118 годишнината од дипломирањето на Мустафа Кемал Ататурк во воената гимназија во Битола, на 13.03.2017 во НУ Завод и Музеј се одржа свечена церемонија.

Повеќе...

Божествена Убавина - Изложба на слики од црквите од Долна Нормандија од 16 до 20 век

Категорија: Настани / Events
Божествена Убавина - Изложба на слики од црквите од Долна Нормандија од 16 до 20 век

Национална Установа Завод за заштита на спомениците на култура и музеј - Битола  
Мала сала 13.30 часот на 10 март 2017

Повеќе...

Канческа Милевска во посета на Завод и Музеј Битола - 22 Јуни 2016

Категорија: Настани / Events
Канческа Милевска во посета на Завод и Музеј Битола - 22 Јуни 2016

Во моментов во Битола се реконструираат три фасади и тоа фасадата на државното Музичко училиште, Гимназијата и Безистенот, и со потпишаните договори се очекува до крајот на оваа година трите фасади да бидат завршени ...

Повеќе...

27.05.2016 - отварање на изложбата ПОЛСКАТА ШКОЛА НА ПЛАКАТ

Категорија: Настани / Events

Н.У Завод и музеј Битола во соработка со Музеј на Град Скопје и Амбасада на Полска во Република Македонија

Повеќе...

19.04.2016 - Промоција на книги по повод Меѓународниот ден на заштитата на културното наследство

Категорија: Настани / Events

НУ Завод за Заштита на Спомениците на Културата и Музеј Битола
По повод
Меѓународниот ден на заштитата на културното наследство
Ве поканува на
промоцијата на книгите

Повеќе...

Едукативна и креативна работилница во Центар за ран детски развој Сумнал Битола – 26.11.2015

Категорија: Настани / Events
Едукативна и креативна работилница во Центар за ран детски развој Сумнал Битола – 26.11.2015

Во рамките на проектот “Учиме за нас”, НУ Завод и Музеј Битола одржа едукативна и креативна работилница во Центарот за ран детски развој Сумнал Битола на тема „Културното наследство во Битола“.

Повеќе...

Креативни работилници во ОУ Крсте Петков Мисирков во с.Бистрица по повод патрониот празник на училиштето

Категорија: Настани / Events
Креативни работилници во ОУ Крсте Петков Мисирков во с.Бистрица по повод патрониот празник на училиштето

Завод и Музеј - Битола на покана на О.У. Крсте Петков Мисирков во с.Бистрица, организираше три работилници од областа на културното наследство по повод патрониот празник на училиштето (18.11.2015).

Повеќе...

Европски денови на културно наследство - 22.09 - 01.10.2015

Категорија: Настани / Events
Европски денови на културно наследство - 2015

Европски денови на културно наследство е заедничка иницијатива на Совет на Европа и Европска Унија која се организира секој септември во 50 земји од Европа од 1999 година.

Повеќе...

Соопштение за јавноста 23.07.2015

Категорија: Настани / Events
Соопштение за јавноста 23.07.2015

Почитувани граѓани,
Ве информираме дека во Програмата на Владата на Република Македонија и Министерството за култура се наоѓа проектот за Непосредна заштита - реконструкција на Куќата на Татарчеви во Ресен, кој ќе овозможи на еден достоинствен начин да се сочува споменот за делото на еден од основачите и првиот претседател на македонската револуционерна организација, д-р Христо Татарчев.

Повеќе...

18.05.2015 - Работилници "Учиме за нас" по повод 18-ти мај - Меѓународниот ден на музеите

Категорија: Настани / Events
18.05.2015 - Работилници "Учиме за нас"

По повод 18-ти мај - Меѓународниот ден на музеите, Н.У. Завод и музеј Битола, како и секоја година, организираше повеќе едукативни музејски работилници.

Повеќе...