Стоби, II век, мермер
Цена: 1 400 ден
Според грчката митологија, Грациите биле ќерки на Зевс и Евронима. Грациите ги персонифицирале карактеристиките на љубовта и убавината т.е. на божицата Афродита. Тие биле нејзини придружнички и затоа убаво се облекувале и кителе. Често се појавувале во друштво на Ерос и Дионис. Се споменуваат три Грации. Постоел посебен култ кон грациите, а биле инспирација на античките поети и честа тема во ликовната уметност.

Стоби, II век, мермер

Цена: 1 400 ден

Според грчката митологија, Грациите биле ќерки на Зевс и Евронима. Грациите ги персонифицирале карактеристиките на љубовта и убавината т.е. на божицата Афродита. Тие биле нејзини придружнички и затоа убаво се облекувале и кителе. Често се појавувале во друштво на Ерос и Дионис. Се споменуваат три Грации. Постоел посебен култ кон грациите, а биле инспирација на античките поети и честа тема во ликовната уметност.

 

02_glava_na_gracija_01

 

02_glava_na_gracija_02