По повод 8 Септември – Денот на независноста, во целата држава, ќе започне културната манифестација „Отворен ден за граѓаните“, во чии рамки се обезбедува бесплатен влез за граѓаните во културните установи, музеи и галерии.
Согласно тоа на 08.09.2022 од 09:00-17:00 часот граѓаните имаат можност бесплатно да ги посетат:

  • НУ Завод и музеј Битола
  • Археолошки локалитет Хераклеа Линкестис
  • Меморијален музеј во село Смилево
  • Спомен музеј на Татарчеви во Ресен