Автор: Никола Миновски

Место: НУ Завод и Музеј Битола

Време: Декември, 2006

Слободан Вигњевиќ е роден во Битола 1968 година. Дипломирал  на ликовната академија во Скопје, оддел графика со графички дизајн во класата на проф. Костадин Танчев Динка. Во исто време твори и истражува во графиката со својот ментор , а во сликарството со Родољуб Анастасов. Во текот на своето студирање  изработил почеќе плакати за кои добил бројни награди.
Самостојни изложби:
Учествувал на повеќе ликовни и графички манифестации: Графичко биенале во Белград, Графичко триенале во Битола, Октомвриски салон во Белград и др.  Во 1997 год. на покана од проф. Франко Векиет престојува во Венеција како асистент по графика-традиционални техники, на интернационалната школа  за графика. Во 2003 год. станува член на ДЛУМ, а веќе од 2006 год. и член на ДЛУБ. Од 2003 год. работи и твори како слободен уметник.  Во 2006 година  учествува на студиско патување во Парис – Франција.

dame_gruev_izl