На 07.06.2018 год во 20 часот во Малата сала на НУ „Завод и музеј“ – Битола од страна на неговата Екселенција, Амбасадорот на Р. Полска во Р. Македонија г-дин Јацек Мултановски беше отворена изложбата „Поречаните“ – Македонското Порече 1932 – 1933 год. посветена на работата на еден од најголемите полски етнолози и антрополози, Јожеф Обрембски.
Изложбата содржи материјали и теми на кои работел Обрембски за време на неговиот престој во Порече, и прикажува неколку значајни аспекти од секојдневниот традиционален живот на населението во дадениот предел.

Македонското Порече 1932-1933 во етнографската документација на Јозеф Обрембски

Македонското Порече 1932-1933 во етнографската документација на Јозеф Обрембски

Македонското Порече 1932-1933 во етнографската документација на Јозеф Обрембски