• Име на предметот: Златен приврзок
  • Период/датација: VI-V век п.н.е.
  • Потекло: лок. Висои II, с. Беранци
  • Материјал/техника: злато,филигран
  • Димензии: висина 4,3 см.

Кратка приказна и опис: Привезок од злато во форма на превртена пирамида со цилиндричен дел за провлекување на карика. Пирамидалниот дел завршува гроздолико. Целиот приврзок е украсен со техника филигран.

Златен приврзок, 6-5 век п.н.е.
Приврзокот е гробен наод, сигурно од некоја великодостојничка. Со сигурност може да се каже дека истиот не е изработен во локална работилница, туку е увоз од некој многу поразвиен центар.
Филигранот е техника на изработка на накит од тенка жица (злато, сребро). Името филигран доаѓа од латинските зборови filum (нишка) и granum (зрно).